Wat zijn de voorwaarden voor een mantelzorgwoning?

Auteur Martijn van der Meulen
Datum 11 april 2022

Een mantelzorgwoning is een woning die wordt geplaatst op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft of het terrein van een familielid. Deze woning is bedoeld voor de zorgverlener of degene die zorg nodig heeft. Op deze wijze kan men blijven wonen in een vertrouwde woonomgeving.

Er zijn veel opties, zo kun je bijvoorbeeld een kant en klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of een bestaand bouwwerk als een garage om laten bouwen tot een mantelzorgwoning. Qomplex voorziet in de bouw en levering van dergelijke woningen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voorwaarden betreffende wet- en regelgeving voor deze woningen?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je hebt geen vergunning nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning mits je voldoet aan de voorwaarden. Je hoeft de gemeente dan ook niet vooraf op de hoogte te stellen van de plannen. Dit kan natuurlijk wel verstandig zijn om onverwachte verassingen te voorkomen. Je kunt controleren of de bouwplannen vergunningvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Hiernaast moet er worden voldaan aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken, deze luiden als volgt:

  • De woning mag vergunningvrij op het achtererf geplaatst worden, mits je dan nog voldoende plek hebt (dit is een maximum percentage van je achtererf).
  • Je mag een bestaand bijgebouw ombouwen tot een mantelzorgwoning, denk aan bijvoorbeeld een garage.
  • In het buitengebied zijn extra mogelijkheden als het achtererf al maximaal bebouwd is. Je mag dan alleen voor mantelzorgwonen nog een unit plaatsen die verplaatsbaar is en na afloop ook in zijn geheel weer verwijderd wordt. De unit mag maximaal 100 m2 zijn, bovenop de maximaal toelaatbare bebouwing.

Welke regels moet je nakomen?

Naast dat je aan enkele voorwaarden moet voldoen moet je ook bepaalde regels naleven. Zo moet je voldoen aan het bouwbesluit. Er moet sprake zijn van een zorgbehoefte. Van een zorgbehoefte is sprake wanneer de mantelzorgontvanger niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen en hiervan ook een verklaring heeft ontvangen van de huisarts. Ook mag er maximaal huisvesting zijn van één huishouden. Zo mogen er maximaal twee personen verblijven in de mantelzorgwoning. Tot slot moet de mantelzorgwoning tijdelijk zijn. Wanneer er geen sprake meer is van mantelzorg, bijvoorbeeld omdat de hulpbehoevende komt te overlijden, dan mag de mantelzorgwoning ook niet meer gebruikt worden als woning. Alle voorzieningen die het wonen mogelijk maakten (denk aan sanitair, keuken) moeten op dat moment verwijderd worden. Doe je dit niet, dan kan de gemeente een handhavingstraject opstarten.

Benieuwd? Lees hier het verhaal van één van onze vele tevreden klanten of bekijk dit filmpje.

Meer informatie over onze zorgwoningen of wil je er eentje aanvragen?

We helpen je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!