Diverse Tiny Houses Stichting Wender

Opdrachtgever

Stichting Wender

Locatie

Leeuwarden

Markt

Zorg

Jaar

2021

Organisatie voor daklozenopvang Wender heeft dinsdag zes tiny houses naar zorgopvang De Marene in Leeuwarden gehaald. De huisjes zijn speciaal voor mensen die behoefte hebben aan een eigen, rustige omgeving. De door Qomplex geproduceerde en geleverde woningen zijn hier dan ook uitermate geschikt voor.

Dinsdagmorgen vroeg zijn de tiny houses in colonne over de snelweg vervoerd, vanuit Drenthe. De tiny houses komen in de tuin van De Marene te staan. De bedoeling is dat mensen daar kunnen wonen met meer privacy en minder prikkels. De tiny houses zijn 35 vierkante meter groot. De begeleiding komt van De Marene en is dus niet ver weg. Op die manier kunnen de bewoners steun krijgen.

Cor Schaafsma legt uit dat er bij De Marene mensen kunnen worden opgevangen die dak- of thuisloos zijn. “Er is geen vervolg mogelijk, dus we willen zowel zorg als begeleiding. Vaak zijn het mensen die niet meer zelfredzaam zijn. We vangen hier momenteel 52 mensen op. Bij alle mensen speelt een zorgaspect.”

Op eigen terrein

Maar het samen wonen past niet bij iedereen, zegt Schaafsma. “Niet alle mensen vinden een plek in de groepsvisie. Sommigen hebben wat minder prikkels nodig. En we kregen ook vragen voor opvang, bijvoorbeeld bij de nachtopvang. Daarom hebben we naar ons eigen terrein gekeken: wat is daar mogelijk?”

Voor Wender zijn de tiny houses een mooie oplossing, omdat ze na 1 januari ook aanbieder zijn in de WIz-GGZ (Wet langdurige zorg). Een grotere groep mensen kan dus een beroep doen op het zogeheten ‘Beschermd Wonen’.

Theo Outhuyse vertelt verder: “We hebben heel erg uitgekeken naar deze dag. We hebben wel wat hobbels moeten nemen. Maar het loopt voortreffelijk, dat is enorm fijn.” De keuze voor de kleine woningen is niet voor niets gemaakt. “Het is heel bewust gekozen: onze doelgroep is vaak niet gewend aan hele grote ruimten. Dit is ideaal voor de mensen die hier komen.”

Lees het hele artikel van OmropFryslan hier.

Meer informatie over Tiny Houses?

We helpen u graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!