Hoe Qomplex bouwt aan een duurzame toekomst

Auteur Martijn van der Meulen
Datum 21 april 2023

Men spreekt veel over “het bouwen aan de toekomst” maar wat bedoelen wij als Qomplex hier precies mee? Qomplex bouwt met een toekomstperspectief, zo leggen wij de nadruk op het feit dat onze woningen modulair, circulair en duurzaam worden geproduceerd. Maar waar vindt dit productieproces nou precies plaats? En hoe ziet zoiets eruit? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen.

Visie

Qomplex is een vooruitstrevend bedrijf dat verandering wil brengen in de huidige bouwmethodiek van woningen. Op basis hiervan zijn we begonnen met het prefabriceren van diverse units, inmiddels is dit uitgegroeid van tiny houses en mantelzorgwoningen tot gehele school- en kantoorgebouwen, niks is te gek dus! Elk van deze units worden geprefabriceerd in onze productiehal in Dokkum of Zandpol en vervolgens indien noodzakelijk onder exceptioneel vervoer getransporteerd naar de klant. Lees hier meer over dit vervoersproces.

Bij het realiseren van dergelijke gebouwen legt Qomplex dus altijd de nadruk op duurzaamheid, circulariteit en modulariteit. Zo wordt er altijd gebruik gemaakt van duurzame materialen bij de bouw. Ook zijn de units makkelijk te verplaatsen en- of uit te breiden, zo zijn de gebouwen klaar voor de toekomst. Hiernaast realiseert Qomplex ook gebouwen bestaande uit refurbished units, denk hierbij aan het hergebruiken van een oud schoolgebouw om er vervolgens bijvoorbeeld een prachtige zorgkamer of mantelzorgwoning van te maken. Lees hier hoe Qomplex units hergebruikt. De keuze ligt hierbij uiteraard altijd bij de klant.

Locatie

Uiteraard moet dit gehele proces ergens plaats vinden, het bijzondere aan Qomplex is dat dit gehele proces plaats vind onder één dak. Qomplex zit sinds enige tijd gevestigd in De Prins Fabriek te Dokkum. Op deze locatie vindt het meerendeel van alle realisaties plaats, met een klein percentage in onze productiehal in Zandpol. De voormalige metaalfabriek van Prins Dokkum begon ooit in 1940. De Dokkumer Pier Prins richt op dat moment zijn bedrijf op. Met een erg rijke historie heeft Prins het pand uiteindelijk in 2016 verlaten, waarna het is overgenomen. Hedendaags is het een bruisend terrein waar veel bedrijven zitten gevestigd, waaronder dus Qomplex. In de productiehal waar ooit vangrails werden geproduceerd worden dan nu gebouwen geproduceerd. Lees hier meer over de geschiedenis van de prinsfabriek en hier over de toekomst ervan.

De toekomst

Met de huidige groei van Qomplex zit er niks anders op dan uitbreiden! Zo zijn we het afgelopen jaar druk bezig geweest met de verbouwing van de noordzijde van het pand. Dit betreft een nieuwe, tweede productiehal, een nieuw kantoor en een nieuwe kantine. Vanwege de toenemende vraag naar modulaire woningen en dergelijke oplossingen merkten we al snel dat de huidige ruimtes niet meer voldoende waren. Om gereed te zijn voor de toekomst was deze uitbreiding dan ook noodzakelijk. Het einde van deze verbouwing is nu bijna in zicht. In de toekomst zal op het terrein van de Prins Fabriek steeds meer innovatie en projecten plaatsvinden, zodat wat ooit een broeiend project was dit opnieuw zal worden. Zie hieronder foto’s en impressies van de huidige verbouwingen en plannen hiervan.

Meer informatie over Qomplex of de Prins Fabriek?

We helpen u graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!