Steeds meer ouderen willen wonen in een mantelzorgwoning

Auteur Martijn van der Meulen
Datum 9 december 2022

Steeds meer ouderen hebben de behoefte om langer in de vertrouwde omgeving te blijven wonen, dit maakt een mantelzorgwoning een mooie en veilige keuze. Gisteren was er een artikel in de Leeuwarder Courant te lezen over de mantelzorgwoning die wij alweer anderhalf jaar geleden hebben geplaatst voor Tjerk de Jong te Achlum. De afgelopen maanden is de vraag naar mantelzorgwoningen enorm gestegen, maar waar komt deze stijging vandaan? En hoe ziet een dergelijke mantelzorgwoning van Qomplex eruit? In dit artikel nemen we je hierin mee.

Mantelzorgwoningen komen in veel verschillende vormen en maten, zo bieden wij deze ook in allerlei soorten en maten aan. Geen enkele klant is immers hetzelfde, hierbij begrijpen wij uiteraard ook dat de wensen per klant verschillen. Maatwerk is volgens ons dan ook erg belangrijk. Deze mantelzorgwoning in Achlum is ruim 63m2 groot en net zoals veel andere mantelzorgwoningen, volledig zelfvoorzienend. Dit wil zeggen dat de woning volledig elektrisch is en niet vast zit aan een energiecontract of gascontract. Bij een dergelijke aanvraag worden er dan ook bijna altijd zonnepanelen geplaatst op de woning of wordt er gekeken naar al aanwezige zonnepanelen.

Zo waren er bij deze woning al zonnepanelen geplaatst op de bedrijfsloods, aan de hand van deze zonnepanelen kon dan ook gemakkelijk geschakeld worden om de mantelzorgwoning van stroom te voorzien. Naast het feit dat de woning er van de buitenkant erg fraai uitziet is deze ook aan de binnenkant erg praktisch ingericht. Zo heeft deze brede deuren, is de woning volledig rolstoel toegankelijk gemaakt, telt de woning twee slaapkamers, een grote badkamer met inloopdouche en blazen Airco’s de woning warm. Uiteraard heeft ook de keuken een kookplaat op inductie zodat er geen enkele gasaansluiting noodzakelijk is.

“Je kunt vergunningsvrij bouwen als je een doktersverklaring hebt en het ontwerp niet straatbeeld bepalend is”

Aldus Clemens Ganzeboom, verantwoordelijk voor de verkoop bij Qomplex. Maar hoe gaat dit in de praktijk? Een mantelzorgwoning voor maximaal twee personen kan sinds het aangepaste besluit omgevingsrecht van 2014 vergunningvrij worden gebouwd. Zo’n woning moet dan wel voldoen aan het bouwbesluit, maar daar is in de praktijk bouwkundig nog wel eens wat op aan te merken laten andere bedrijven weten. Veel geven aan dat hier niet op wordt gecontroleerd. Het is nog niet duidelijk of mantelzorgwoningen onder de nieuwe omgevingswet uitgezonderd blijven van de vergunningsplicht. Het kabinet verwacht niet dat gemeenten de mogelijkheden dan gaan inperken, omdat mantelzorgers de zorg uit handen nemen waar gemeenten vanuit de Wmo verantwoordelijk voor zijn. Lees het hele artikel van de Leeuwarder Courant hier.

Voor veel mensen is een mantelzorgwoning aantrekkelijk omdat zij graag langer in de vertrouwde omgeving willen blijven wonen, een mantelzorgwoning biedt dan een mooi alternatief ten opzichte van een verzorgingstehuis. Voor Tjerk de Jong begon het idee van een mantelzorgwoning te dagen in het eerste coronajaar. De strenge regels waar verzorgingshuizen toen mee te maken kregen waren een schrikbeeld voor hem. “Als je daar kwam te overlijden, dan mocht er niemand bij je zijn om je hand vast te houden.” Benieuwd naar alle voorwaarden voor een mantelzorgwoning? Lees het hier.

Wat zijn de opties?

Bij Qomplex vinden we het belangrijk om bij iedere woning rekening te houden met de wensen van de klant, want ook wij begrijpen dat geen enkel persoon gelijk is en dat dus ook ieders wensen weer zullen verschillen. Aan de hand hiervan biedt Qomplex dan ook ontzettend veel opties. Zo zijn mantelzorgwoningen in allerlei soorten en maten bij ons verkrijgbaar. Hierbij is de hoeveelheid beschikbare ruimte voor ons nooit een struikelblok, wij kijken juist naar wat er mogelijk is. “Zo hebben we vorig jaar zo’n woning geplaatst op een postzegellocatie midden in een stedelijk gebied.” Aldus Clemens Ganzeboom. Naast mantelzorgwoning bestaande uit een enkele module, zoals die van Tjerk de Jong krijgen we ook veel aanvragen voor grotere mantelzorgwoningen. Deze woningen bestaan dan ook altijd uit twee modules die op locatie aan elkaar worden gekoppeld.

Neem bijvoorbeeld een kijkje naar deze twee mantelzorgwoningen geplaatst in Den Ham en Achlum. Beide woningen bestaan uit twee modules en worden ook op deze wijze vervoerd. Op locatie worden deze twee modules aan elkaar gekoppeld wat leidt tot een ruime woning. Uiteraard wordt dit dusdanig netjes afgewerkt dat hier niks meer van is te zien. Doordat al onze woningen worden gebouwd in onze assemblagehal te Dokkum kan er snel worden gehandeld. Zo is de levertijd van een prefab woning geproduceerd door Qomplex aanzienlijk korter dan een traditionele woning. Naast nieuwe mantelzorgwoningen bieden wij ook refurbished woningen aan. Benieuwd wat een refurbished woning nou zo aantrekkelijk maakt? Lees het hier.

Op zoek naar een zorgwoning of andere woonoplossing die bij u past?

We helpen u graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!